پتینه ساختمان

پتینه ساختمان

امروز پتینه کاری و پتینه ساختمان توانسته تا به مرور در خانه های بسیاری از ا نفوذ پیدا کند. این نوع پوشش دارای ریشه ایتالیایی داشته و در گذشته های دور در این کشور مورد استفاده قرار می گرفته است. به طور کلی پتینه یعنی هنر کهنه کاری که با کمک روش های مختلف نسبت به ایجاد کهنگی و زنگاری در ظرف و یا هر سطحی اقدام می شود.

البته نام پتینه در فرهنگ ها به خوردگی فلز مس که رنگ سبزی به خود می گیرد نیز می گویند و یا محافظی که برای عدم خوردگی فلز مس بر روی این ظروف قرار می گیرد. هنر پتینه کاری در طی سالها از روی ظروف به روی دیوارهای ساختمان رسیده و در طی این سالها خود را به عنوان یک هنر حفظ نموده است. در گذشته بیشتر پتینه ورقه طلا و پتینه برجسته رواج داشته و امروزه طرح های مختلفی انجام می پذیرد.

در مورد سبک های این نوع پوشش نیز باید بدانید که پتینه دارای دو نوع کلی پتینه کلاسیک و پتینه مدرن می باشد که می تواند برای هر خانه و هر دکوراسیونی به خوبی به اجرا دربیاید. پتینه برجسته از انواع پتینه کلاسیک بوده و در گذشته بیشتر استفاده می شده است. برای اجرای پتینه کاری نیز ابتدا پس زمینه را با رنگ های اکریلیک و روغنی و پلاستیک ، رنگ زده و سپس نسبت به اجرای پتینه فلت ( تخت ) و یا پتینه برجسته اقدام می کنند که طرح های بسیاری را را می توان به متریال ها و ابزارهای مختلف ایجاد نمود.

پتینه کار کیست ؟

پتینه هنری ایتالیایی بوده که به مرور در کشورهای بسیار نیز نفوذ نموده و در ایران ما نیز به مرور گسترش پیدا کرده است. هنر پتینه کاری با ورو خود به ایران که جایگاه رفیعی در هنر های مختلف داشته توانسته خلق و خوی ایرانی گرفته و به مرور با نگاه ایرانی همراه شده و مروزه به یکی از هنر های مطرح ایرانیان تبدیل بشود. برای فراگیری پتینه کاری می توانید از کلاس های حضوری و یا فیلم های مجازی بهره بگیرید. اما آن چیزی که شما را به یک پتینه کار تبدیل می کن هنر استفاده از متریال های مختلف با ابزارهای موجود می باشد که به تدریج رخ می دهد.

پتینه ساختمان

معرفی انواع پتینه کاری

پتینه از هنرهای خلاق می باشد که می تواند انواع مختلفی را دسترس شما قرار بدهد. انواع پتینه کاری برای دکوراتیو نمودن سطوح استفاده می شود. پتینه طرح فرشته و طرح چوب و پتینه برجسته و غیر برجسته و یا بافت دار و ورق نقره و طلاکاری از جمله این سطوح می باشد. این طرح ها امروزه برای ساختمان های مختلفی و برای قسمت متنوعی استفاده می شود.

مزیت های پتینه

  • در صورتی که روی سطح خود ایراداتی مانند موج و یا ترک مشاهده کردید باید قبل از اجرای هر نوع پوششی آنرا برطرف سازید در صورتی که با پتینه می توانید این ایرادات را مرتفع سازید.
  • پتینه قابل اجرا بر روی هر نوع سطوحی مانند سطوح فلزی و دیوارها و سقف و ستون و پارتیشن را دارا می باشد.
  • طول عمر و دوام پتینه نیز بسیار بالا می باشد و عموما تا وقتی که نخواهید پوشش را تغییر یا پتینه جدیدی را اجرا کنید می تواند روی سطح باقی بماند.
  • اجرای پتینه در مقایسه با اجرای پوشش های دیگر راحت تر بوده و در حین اجرا نیز بوی زننده ای مانند رنگ روغنی نداشته و می تواند سریع از محیط استفاده نمود.
  • قیمت پتینه در مقایسه با ویژگی هایی که دارد بسیار مناسب است اما اگر فکر می کنید این هزینه باز هم زیاد است می توانید در کنار استفاده از کاغذ دیواری و رنگ های دیگر برای بخشی از دیوار خانه خود از پتینه استفاده کنید.
  • ترمیم پتینه در صورت آسیب دیدن و زخمی شدن کار امکان پذیر بوده و می توان به رحتی آن را ترمیم کرد.
  • این پوشش به راحتی کثیف نشده و گرد و غبار را به خود نمی گیرد.
  • در نهایت اینکه پتینه قابل شستشو می باشد.

معایب پتینه

  • در صورت برخورد آب به پتینه این پوشش صدمه می بیند و دلیل آن هم انحلال پذیر بودن پتینه در آب می باشد که سبب می شود تا از این پوشش برای فضای داخلی استفاده بشود.
  • پتینه علاوه بر زیبایی بیشتری که دارد با توجه به نوع طراحی آن در صورت آسیب می تواند بیشتر در نگاه مهمان بوده و لازم است ترمیم آن مد نظر قرار بگیرد.
  • قیمت پتینه نیز بیشتر از سایر پوشش ها می باشد. اگر فکر می کنید خیلی این هزینه زیاد می شود می توانید تنها بخشی از دیوار را پتینه کنید.
  • بیشتر انواع پتینه غیر قابل شستشو می باشد.

پتینه کاری

 

پتینه کاری مدرن

پتینه کاری دو سبک اصلی داشته و یکی از آنها پتینه کاری مدرن می باشد که دارای بافت و رنگ های متفاوتی می باشد. این نوع پتینه با دکوراسیون های امروزی و مدرن سازگاری داشته و به نوعی نقش مکمل را برای آنها ایفا می کند. از طرح هایی چون فرشته و گل برای این پتینه استفاده شده و رنگهای اصلی آن هم رنگ های ملایم و ابر و باد می باشد.

پتینه کاری کلاسیک

نوع دیگر هم پتینه کاری کلاسیک می باشد که در این نوع پتینه کاری سعی بر این می باشد تا با اجرای تکنیک کهنگی نسبت به داعی کردن جلوه قدیمی در اشیا و فضاها اقدام نمود. در این نوع پتینه با کمک ورقه های طلا نقش ها و تصاویر را مزین می کنند و بیشتر از رنگ های کلاسیک و سنیگینی چون آبی درباری و سبز زمردی بهره می گیرند. از این نوع پتینه برای آنتیک کرده اشیا و لازم خانه بهره گرفته می شود و برای طراحی نقش ها نیز از روغن مخصوص شاپان کاری استفاده می شود. این نوع پتینه متناسب با دکوراسیون کلاسیک منزل شما می باشد.

قیمت پتینه

اگر تمایل به استفاده از پتینه برای ساختمان خود دارید باید این را بدانید که هزینه پتینه در مقایسه با دیگر پوشش ها بالاتر بوده و در صورتی که خیلی این هزینه زیاد است می توانید بخشی از دیوار را پتینه کنید. قیمت پتینه به عوامل متعددی بستگی دارد که اولین مورد آن سطح کار و متراژ می باشد. از طرف دیگر اگر طرح های مد نظر شما پیچیده بوده و نیاز به وقت بیشتری داشته باشد هزینه ها نیز افزایش پیدا می کند. اما مهمترین عامل را باید مواد اولیه برشمرد که برای هر طرح متفاوت بوده و به دلیل نوسان قیمتی آن باید در زمان مورد نظر برآورد قیمتانجام بشود.

ابزارهای پتینه

برای شروع کار پتینه شما ابتدا باید یک طرح را مد نظر قرار داده و آنرا اجرا نمایید. برای اجرای این طرح نیز ممکن است شما به مواد اولیه و ابزارهای مختلفی احتیاج داشته و به تناسب از آنها بهره بگیرید. اما به طور بخش زیادی از کار را می توان با ابزارها و متریال هایی مانند انواع قلم مو و سنباده زبر و نرم و رنگ پاش و انواع اسفنج و پارچه با جنس های مختلف و اکلیک و کاردک و انواع مختلف چسب نقاشی و برس و غلطک رنگ و دریل با پره های ترکیبی و مخلوط گچ دیوار و بتونه پیاده سازی نمود.

اجرای پتینه روی گچ

پتینه کاری بر روی دیوارهای گچی از آنجا که این سطوح فاقد رنگ می باشد کمی متفاوت بوده و باید مراحل متفاوت تری را سپری کنید. اولین مورد این است که باید سطح کاملا هموار باشد و برای این کار نیز می توانید از تیغه و سنباده استفاده کنید. بعد از آن باید برای سفت تر شدن دیوار و ترک بر نداشتن آن روغن مخصوصی را بر روی سطح بزنید. سپس یک یا دو دست بتونه روی سطح زده شود. بعد از زدن بتونه باید تا خشک شدن آن صبر کنید و سپس با سنباده لکه های اضافی روی سطح را از بین برده و با یک پارچه نمناک نیز سطح مورد نظر را از گرد و غبار پاکیزه کنید. حال می توانید رنگ مورد نظر را بر روی دیوار زده و سپس با بتونه مخصوص لکه گیری را انجام و دوباره سنباده زنی و تمیز کردن سطح با پارچه نمناک را انجام دهید. حال همه چیز برای نقاشی ساختمان و یا اجرای پتینه کاری آماده بوده و شما می توانید متناسب با نیاز خود طرح های مختلف را بر روی دیوار پیاده سازی کنید.

خمیر مخصوص پتینه کاری

خمیر مخصوصی که در پتینه کاری استفادهمی شود ویژگی های خاصی دارد از جمله اینکه زمان بیشتری طول می کشد تا این نوع خمیر خشک بشود و به پتینه کار فرصت ایجاد نقش های بسیار زیبا و طرح های متنوعی را بر روی دیوار و سقف می دهد . این خمیر که خمیر تکسچر نام دارد نیاز به دانش و تجربه برای کار با خود دارد.این خمیر را می توان با سادگی از سایت های اینترنتی و یا مراکز فروش ابزار رنگ و تزئینات خریداری و برای پتینه کاری از آن استفاده کنید.

پتینه کاری سقف

 

کاربرد پتینه کاری در ساختمان

هنر پتینه در اصل هنر کهنه کاری بوده و امروزه با اجرای رنگ های دکوراتیو نیز با نام پتینه به انجام می رسد و زیرمجموعه ای از پتینه قرار گرفته است. این هنر با توجه به گستره ای که در نقش و طرح و ابزارها داشته می تواند به زیبایی بیشتر محیط خانه شما منجر بشود. از پتینه می تواند برای قسمت های مختلفی چون دیوار ها و سقف و یا حتی گچبری ها و ستون ها نیز استفاده نمود. البته چون این نوع پوشش قابلیت اجرا روی هر سطحی را دارا می باشد می توانید آن را روی شیشه و چوب و ام دی اف و حتی مبل اجرا نمایید. از کاربرد های دیگر پتینه می توان به استفاده آن برای ستون ها اشاره نمود که سبب می شود تا ستون ها از عنصری بی روح در خانه به به عنصری برای افزایش زیبایی خانه تبدیل بشود و پتینه ستون امروزه بسیار مورد استفاد قرار می گیرد.

 

نکات اجرای پتینه

برای اجرای پتینه بهتر است از یک سمت دیوار کار را شروع و به سمت دیگر دیوار حرکت کنید. اگر از شابلون و اسپری رنگ استفاده می کنید باید تا تمام شده اسپری کردن رنگ از برداشتن شابلون خودداری کنید و یا شابلون را روی دیوار نکشید که رد آن بر روی دیوار نیفتد. تناسب بین نوع پتینه کاری و دکوراسیون داخلی خانه شمانیز بسیار مهم می باشد و بهتر است برای اجرای پتینه ابتدا با یک نفر استادکار در این زمینه مشورت و سپس نسبت به اجرای کار پتینه اقدام کنید.

اجرای پتینه با کمک اسفنج

برای پتینه ساختمان روش های مختلفی می باشد و یکی از آنها استفاده از تکنیک اسفنج می باشد که شما می توانید در این روش که به سادگی قابل اجرا می باشد سطح های مورد نظر خود را پتینه کنید. برای این کار لازم است تا دیوار مورد نظر را به طور کامل ابتدا رنگ بزنید و سپس اسفنج خود را به رنگ آغشته و بر روی دیوار ضربه بزنید تا طرح مورد نظر ایجاد شود. نکات مهم این نوع پتینه آن است که باید رنگ به اندازه بوده و ضربه به گونه ای باشد که طرح متناسب با مقدار مورد نیاز اثر بگذارد.

اجرای پتینه با کمک پارچه

خوب در این تکنیک شما نیاز به تعدادی پارچه خواهید داشت. اجرای این تکنیک در مقایسه با تکنیک اسفنج سخت تر بود و باید دقت بیشتری را لحاظ کنید. همانند گذشته باید یک دست رنگ کامل بر روی دیوار زده شود و سپس پارچه را در رنگ آغشته و بر روی سطح ضربه بزنید. روش دیگری نیز وجود داشته که می توانید با برش پارچه و لوله کردن آن و آغشته نمودن به رنگ ، همانند وردنه بر روی دیوار کشیده شود. باید دقت داشته باشید تا رنگ ها به اندازه باشد و طرح را خراب نکند.

انواع پتینه کاری روی سقف

شما می توانید برای اچرای پتینه روی سقف از روش های مختلفی چون پتینه ورق طلا و پتینه ورق نقره و پتینه چوب و پتینه طرح مخمل و پتینه با رنگ استفاده کنید. سقف از جمله نقاط حساس در خانه می باشد که تاثیر بسیار زیادی در زیبایی ساختمان دارد. با تغییر و استفاده از پتینه می توانید زیبایی سقف و خانه خود را دو چندان سازید.

منبع: سایت نقاش برتر